Menu Triangle
078 611 1048
DSC06427-min (2)

Jobcarving en jobcreation: creëer nieuwe kansen voor je werknemers

De betekenis van jobcarving en jobcreation

U heeft vast wel eens gehoord van de termen jobcarving en jobcreation. Maar wat betekenen die voor uw organisatie? En hoe creëert u hiermee kansen voor langdurig zieke werknemers of medewerkers met een arbeidsbeperking? In dit artikel leggen we u uit wat we verstaan onder jobcarving en jobcreation en waarom deze termen belangrijk zijn wanneer u een werknemer wilt helpen re-integreren.

Uitleg jobcarving en jobcreation

Om langdurig zieke werknemers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, kan het nodig zijn bepaalde functies en taken binnen een organisatie anders in te richten. Dit wordt ook wel functiecreatie genoemd. Binnen deze discipline onderscheiden we twee methodes: jobcarving en jobcreation. Beide methoden worden gebruikt om nieuwe en passende functies te creëren. Het doel hiervan is om langdurig zieke en arbeidsongeschikte werknemers aan het werk te helpen.

Jobcarving en jobcreation kennen enige overlap, maar hebben toch elk een andere betekenis. Hieronder leggen we u uit hoe dit zit.

Wat is jobcarving?

Jobcarving is een term voor het creëren van een passende functie op individueel niveau. Het doel van jobcarving is een functie aan te passen aan de belastbaarheid van een langdurige zieke of arbeidsongeschikte medewerker. Met jobcarving voorziet u een functie van het nodige maatwerk, zodat die past bij wat de werknemer fysiek en mentaal kan verdragen. Dit biedt de werknemer in kwestie kans om terug te keren naar diens eigen werk.

Wat is jobcreation?

Jobcreation is het creëren van een passende functie op structureel niveau. In dit geval gaat het niet om het aanpassen van een specifieke functie, maar om het anders inrichten van bedrijfsprocessen en het samenvoegen van diverse taken en werkzaamheden tot een nieuwe functie. Zo kunnen eenvoudige taken vanuit diverse functies worden samengevoegd tot een volledig nieuwe functie die past bij de belastbaarheid van de werknemer. Dit stelt werknemers die kampen met ziekte of een andere arbeidsbeperking in staat om weer terug te keren naar de werkvloer.

Jobcarving en jobcreation in beeld

Jobcarving en jobcreation in beeld

Waarom zijn jobcarving en jobcreation belangrijk?

Functiecreatie is een belangrijke discipline omdat dit werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe kansen biedt. U toont hiermee goed werkgeverschap en biedt nieuwe perspectieven aan uw personeel. Er zijn echter meer redenen waarom jobcarving en jobcreation belangrijk zijn. Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek wordt er bijvoorbeeld van u verwacht dat u gedegen onderzoek verricht naar de mogelijkheden van functiecreatie bij u op de werkvloer. De arbeidsdeskundige is in zo’n geval uiteraard bereid u hierin te ondersteunen en te adviseren.

Wanneer een werknemer naar aanleiding van een arbeidsdeskundig onderzoek permanent arbeidsongeschikt wordt verklaard, wil UWV graag weten hoeveel energie u heeft gestoken in functiecreatie. Het is in zo’n geval belangrijk dat u kunt aantonen dat u alle opties voor jobcreation en jobcarving hebt onderzocht. Een arbeidsdeskundige neemt dit uiteraard op in zijn of haar rapport.

Meer weten over functiecreatie? Cereo helpt u graag verder

Cereo is hét landelijke centrum voor loopbaanontwikkeling. Wij ondersteunen u in het uitvoeren van re-integratietrajecten, onderzoeken, assessments, coaching en meer. Dat doen we door heel Nederland. Bent u benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op voor meer informatie. We staan u graag vrijblijvend te woord.

Team CEREO