De volgende situaties zijn aanleiding voor ontslag, waarbij sprake is van een vaststellingsovereenkomst (VSO). Hierin worden de voorwaarden voor een outplacementtraject opgenomen. Ook de transitievergoeding kan worden ingezet voor een outplacementtraject.
Ontslag, vanwege reorganisatie of fusie.
Bij een reorganisatie kijkt de werkgever naar een nieuwe indeling van de organisatie. Een reorganisatie vindt bijvoorbeeld plaats wanneer een bedrijf in een slechte financiële situatie zit of fuseert met een ander bedrijf. Hierdoor worden sommige functies samengevoegd tot 1 (nieuwe) functie of functies verdwijnen. Bij ontslag vanwege reorganisatie of fusie is vaak sprake van groepsoutplacement.
Ontslag, omdat er geen doorgroeimogelijkheden meer zijn binnen de organisatie.
Een mens heeft de behoefte zich te ontwikkelen. Ook op het werk heb je de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Er komt een moment dat je wil doorgroeien naar bijvoorbeeld een andere functie. Niet iedere organisatie biedt deze doorgroeimogelijkheden. De grote van een organisatie speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast moet de functie beschikbaar zijn. In geval van een geheel nieuwe functie is het van essentieel belang dat deze toegevoegde waarde heeft voor de organisatie. Is dat niet het geval, dan kun je samen met je werkgever afspreken de arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden.
Ontslag, omdat je niet meer past bij de veranderende organisatie.
Jij verandert, maar de organisatie ook. Bij aanvang van je baan past je perfect bij deze organisatie, haar bedrijfscultuur, waarden en normen. De situatie kan nu anders zijn. Jouw waarden en normen zijn misschien veranderd, maar de organisatie kan ook in de loop der jaren veranderen. Denk aan een nieuwe bedrijfsstrategie, een nieuw management, een reorganisatie of fusie of een exponentiële groei. Samen met je werkgever concludeer je dat jij en de organisatie niet meer passen en besluiten samen de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Ontslag, vanwege nieuwe marktontwikkelingen.
Met name technologische veranderingen zorgen voor baanverlies. Bedrijven willen zoveel mogelijk digitaliseren en automatiseren. Daarnaast speelt online een steeds belangrijkere rol bij de verkoop van diensten en producten. Aan de ene kant worden banen gecreëerd, aan de andere kant worden functies opgeheven. Een ander voorbeeld van een marktontwikkeling is de coronacrisis. Door de maatregelen moeten sommige bedrijven hun deuren sluiten of hun bedrijfsstrategie (tijdelijk) anders inrichten.
Ontslag, vanwege een arbeidsconflict met je werkgever.
Een arbeidsconflict kan zo hoog oplopen, dat de enige juiste oplossing is de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hierbij komt vaak exit-mediation om de hoek kijken om de werkrelatie voor beide partijen op een zo goed mogelijk manier af te sluiten. CEREO werkt hiervoor samen met Dé Arbeidsmediators.
Ontslag, omdat je samen met je werkgever hebt besloten het arbeidscontract te beëindigen.
Je kunt met je werkgever afspreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden. Je werkgever start dan geen ontslagprocedure, maar je maakt samen afspraken over het ontslag. Deze afspraken worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. Een cruciale reden voor de werknemer is vaak het recht op WW-uitkering.
Wij helpen je graag bij het vinden van een nieuwe baan.
De arbeidsmarkt is in beweging. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee. Toch vinden wij het belangrijk in kansen en mogelijkheden te blijven denken. Bij een outplacement traject kijken wij naar jouw talenten en ontwikkelmogelijkheden. Samen gaan we op onderzoek uit waar jij deze competenties kan inzetten. Wij zetten met jou de stip aan de horizon: Een baan waar jij energie van krijgt.