Inhoudsopgave
- Wat doet een arbeidsdeskundige?
- Arbeidsdeskundig rapport
- Voorbereiden op een gesprek met een arbeidsdeskundige
- Tips voor het gesprek met de arbeidsdeskundige
- Op zoek naar arbeidsdeskundige? Cereo staat door heel Nederland voor u klaar
- Cereo is hét landelijke expertisecentrum voor loopbaanontwikkeling
Heeft u binnenkort een gesprek met een arbeidsdeskundige? En wilt u zich hier graag op voorbereiden? Of bent u wellicht van plan een arbeidsdeskundige in te huren voor uw organisatie? In dit artikel leest u wat een arbeidsdeskundige voor u kan betekenen en welke rol die speelt in de re-integratie van werknemers.
Wat doet een arbeidsdeskundige?
Een arbeidsdeskundige brengt de inzetbaarheid en belastbaarheid van zieke of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers in kaart. Aan de hand daarvan wordt een passend advies gegeven. Vaak is dit een advies over re-integratie op de arbeidsmarkt, maar in minder ernstige gevallen betreft het soms ook een arbeidsdeskundig advies over aanpassingen binnen de huidige functie. Een werknemer is dan bijvoorbeeld niet arbeidsongeschikt, maar dreigt dit wel te raken omdat de zwaarte van de functie te groot is ten opzichte van de belastbaarheid.
In de meeste gevallen werkt de arbeidsdeskundige samen met een bedrijfsarts, verzekeringsarts of medisch adviseur. Een arbeidsdeskundige houdt zich niet alleen bezig met het vaststellen van belastbaarheid en inzetbaarheid, maar speelt ook een rol in het voorkomen van overbelasting en het bieden van hulp bij herstel. Arbeidsdeskundigen werken meestal onder de vleugel van een arbeidsdeskundig bureau en worden ingezet in verschillende situaties die met het verzuimbeleid van een organisatie te maken hebben.
Arbeidsdeskundig rapport
De arbeidsdeskundige noteert de bevindingen uit het onderzoek in een arbeidsdeskundig rapport. Aan de hand hiervan wordt bepaald of de werknemer kan terugkeren naar het eigen werk, of dat die een andere functie moet krijgen. Soms kan die functie bij de huidige werkgever worden gerealiseerd, maar het komt ook voor dat de werknemer buiten de organisatie aan de slag moet. Vanuit het arbeidsdeskundig rapport wordt daarom een van de volgende re-integratietrajecten aanbevolen:
- Eerste spoor re-integratie (terugkeer naar werk binnen de huidige organisatie).
- Tweede spoor re-integratie (terugkeer naar werk binnen een andere organisatie).
- Derde spoor re-integratie (terugkeer naar werk vanuit de WGA).
Voorbereiden op een gesprek met een arbeidsdeskundige
Een arbeidsdeskundige maakt in diens onderzoek gebruik van drie stappen: het vooronderzoek, de gespreksvoering en het arbeidsdeskundig rapport. Voor zowel de werkgever als de werknemer, is de gespreksvoering een bepalend moment. Bent u benieuwd wat u tijdens zo’n gesprek kunt verwachten en hoe u zich hierop kunt voorbereiden? Dan leest u hieronder alle informatie die u nodig hebt.
Tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek voert de arbeidsdeskundige meerdere gesprekken om de situatie in kaart te brengen. Het gaat hierbij om de volgende gesprekken:
- Een individueel gesprek tussen de arbeidsdeskundige en de werkgever.
- Een individueel gesprek tussen de arbeidsdeskundige en de werknemer.
- Een groepsgesprek tussen de arbeidsdeskundige en de werkgever en werknemer.
In veel gevallen wordt bij deze gesprekken ook een arts, re-integratieadviseur of personeelsadviseur betrokken. De individuele gesprekken nemen gemiddeld een uur in beslag. Het groepsgesprek kan ook tot een uur duren, maar is regelmatig al in 15 minuten afgerond. Dit verschilt sterk per situatie.
Tips voor het gesprek met de arbeidsdeskundige
Tijdens het individuele gesprek met de arbeidsdeskundige, krijgt u als werknemer de kans uw situatie toe te lichten. Het is belangrijk dat u zich daar goed op voorbereid en dat u een eerlijk en open antwoord geeft op de vragen die de arbeidsdeskundige stelt. U kunt een diversiteit aan vragen verwachten, waaronder vragen over:
- De werkzaamheden in uw huidige of voorgaande functie.
- De belasting die deze werkzaamheden met zich meebrengen.
- Uw mogelijkheden en beperkingen bij het verrichten van arbeid.
- Uw werkervaring, opleidingsniveau en professionele competenties.
- Uw visie op uw eigen fysieke of mentale belastbaarheid.
- Uw mogelijkheden en beperkingen bij het verrichten van arbeid.
- Uw verwachtingen van uw eigen herstel in de toekomst.
Als u het prettig vindt, is het toegestaan iemand mee te nemen naar het gesprek. Dit kan u helpen om sterker in uw schoenen te staan.Vier oren horen bovendien meer dan twee en dat geeft een prettig gevoel. Deze persoon mag een collega zijn, maar ook een partner, vriend, vriendin of familielid.
Tijdens het gesprek met de arbeidsdeskundige worden niet enkel vragen gesteld. Er worden ook de nodige wetten en regels besproken omtrent verzuim. Ook legt de arbeidsdeskundige u netjes uit wat het doel is van het gesprek, hoe het arbeidsdeskundig onderzoek in zijn werk gaat en wat dit betekent voor uw toekomst als werknemer. U krijgt hierdoor een beter beeld van de werking en de duur van het onderzoek. Zodoende weet u waar u aan toe bent.
Op zoek naar arbeidsdeskundige? Cereo staat door heel Nederland voor u klaar
Wilt u een arbeidsdeskundige inhuren voor het verrichten van een arbeidsdeskundig onderzoek? Dan kunt u als werkgever rechtstreeks bij ons terecht.
Cereo is hét landelijke expertisecentrum voor loopbaanontwikkeling
Cereo is hét landelijke expertisecentrum voor loopbaanontwikkeling en staat voor u klaar op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom. Wij werken met ervaren arbeidsdeskundigen die in alle provincies actief zijn. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan en wij helpen u graag verder.