De Wet Verbetering Poortwachter (WVP) is in het leven geroepen om langdurig verzuim te voorkomen en zieke werknemers snel weer aan het werk te helpen. In de Wet Verbetering Poortwachter staat omschreven welke plichten zowel de werkgever als werknemer hebben om de re-integratie van de zieke werknemer te bevorderen. Maar wat zijn de rechten van de werknemer volgens de Wet Verbetering Poortwachter?.
Rechten werknemer volgens de Wet Verbetering Poortwachter
Ziek zijn is vervelend, zeker wanneer je hierdoor langdurig bent uitgeschakeld op de arbeidsmarkt. De Wet Verbetering Poortwachter is voor zieke werknemers een waardevolle tegemoetkoming. Dankzij deze wet weet je als zieke werknemer precies wat er van je verwacht wordt en welke verplichting je werkgever heeft om je weer aan het werk te helpen.
De Wet Verbetering Poortwachter biedt niet alleen een duidelijk overzicht van plichten, maar ook van de rechten van de werknemer. Je weet daardoor precies wat je rechten als werknemer zijn en waar je aan toe bent. Benieuwd om welke rechten dit gaat? Het overzicht hieronder biedt een volledig antwoord op die vraag.
- Je hebt het recht om ziek te zijn en daardoor onvoldoende belastbaar te zijn om je werk te verrichten. Dit kan wel betekenen dat je ander passend werk kunt uitvoeren. Wanneer dit passende werk beschikbaar is, ben je verplicht hiermee akkoord te gaan, mits je gezondheid en belastbaarheid dat toelaten.
- Je bent samen met je werkgever verantwoordelijk voor je re-integratie naar passend werk. Wanneer jij en je werkgever van mening verschillen en er samen niet uitkomen, heb je het recht om UWV te vragen om een zogenaamd Deskundigenoordeel (DO). Dit betekent dat UWV een onafhankelijk en deskundig oordeel velt over de situatie en dat er van daaruit maatregelen worden genomen.
- Wanneer je ziek bent, mag je van de werkgever en de arbodienst verwachten dat zij alle mogelijke inspanningen leveren om passend werk voor je te vinden.
- Wanneer je twijfelt aan de juistheid van de het advies van de bedrijfsarts, heb je het recht om een second opinion aan te vragen. Hierdoor weet je zeker dat je het juiste advies krijgt van een medisch professional.
- Wanneer de werkgever geen passend werk voor je kan vinden binnen de organisatie, wordt er een re-integratietraject tweede spoor opgestart. Je mag in zo’n geval aan je werkgever vragen of die externe hulp inschakelt en hier tevens voor betaalt.
- Wanneer er voorzieningen kunnen worden aangeschaft om je arbeidsgeschiktheid te bevorderen, heb je hier te allen tijde recht op. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste werkplek, een ergonomische bureaustoel, een hydraulisch hulpmiddel of spraakgestuurde software.
- Je hebt bij langdurige arbeidsongeschiktheid eventueel recht op een WIA-uitkering. Voordat dit wordt beoordeeld door het UWV, dien je wel samen met je werkgever te hebben voldaan aan alle benodigde inspanningen die in de Wet Verbetering Poortwachter staan omschreven. Een WIA-uitkering krijg je pas na twee jaar ziekte en bij minimaal 35% arbeidsongeschiktheid. Kun je helemaal niet werken, dan heb je recht op een IVA-uitkering.
Meer weten over de rechten van werknemers volgens de WVP?
Cereo vertelt je graag meer over de rechten van werknemers volgens de Wet Verbetering Poortwachter. Wij kennen de Wet Verbetering Poortwachter van A tot Z en weten precies wat deze wet voor jou als zieke werknemer kan betekenen. Wil je graag vrijblijvend advies van een arbeidsdeskundige? Of ben je benieuwd wat we voor jou en je werkgever kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op via onderstaande button. We helpen je graag verder!